Tilbage til hovedmenu Tilbage til footer

At bo i en almen boligforening

Sammen er vi stærke

B42 er en almen boligforening med 2.000 lejeboliger, fordelt på 45 afdelinger. Hver afdeling har sin egen afdelingsbestyrelse, og som beboer har du stor medindflydelse på den afdeling, du bor i. Mere end du måske tror.

Du og dine naboer har nemlig det afgørende ord i forhold til den daglige drift, ligesom du kan være med til at bestemme de fællesaktiviteter, der gør din boligafdeling til et dejligere sted at bo. Her på siden gør vi dig klogere på beboerdemokratiet, der er et af de vigtigste kendetegn for den almene boligsektor i Danmark.

Beboerdemokrati

Sådan får du medindflydelse

Beboerdemokratiet er et af de vigtigste kendetegn ved at bo i en almen boligforening. Når du bor i en almen boligforening, har du nemlig medindflydelse i alle forhold på det sted, du bor - og sikkert meget mere, end du tror. 

Alle vores boliger er inddelt i afdelinger med hver sin afdelingsbestyrelse, og som beboer kan du være med til at bestemme, præcis hvad din og dine naboers husleje skal bruges til - om I vil have lov til at holde husdyr, hvordan I vil vedligeholde fællesarealerne, eller om I vil holde sommerfest for alle beboerne. 

Mød op - og vær med!

Det meste starter på afdelingsmødet

Én gang om året er der afdelingsmøde i din afdeling - og det er på mange måder årets vigtigste begivenhed. Det er nemlig på afdelingsmødet, du og dine naboer træffer alle de vigtige beslutninger, f.eks. om I vil udskifte vinduerne, om I ønsker at afholde en sommerfest, eller om I vil anlægge en legeplads. 

De beslutninger, der bliver taget på afdelingsmødet, danner grundlaget for næste års budget i din afdeling. Budgettet har bl.a. betydning for, hvor meget du betaler i husleje, så det er en rigtig god idé at gøre din mulighed for indflydelse gældende og deltage i afdelingsmøderne.

Valg af afdelingsbestyrelse

Hvem skal repræsentere dig?

På afdelingsmødet vælger du og dine naboer en afdelingsbestyrelse.

Alle har mulighed for at stille op, så hvis du har lyst til at engagere dig i udviklingen af din afdeling, er en plads i afdelingsbestyrelsen måske noget for dig?

Afdelingsbestyrelsens vigtigste opgave er at sætte sig ind i afdelingens drift og sørge for, at alle i afdelingen ved, hvilke planer og aktiviteter der er planlagt i de kommende år. Alle forslag skal naturligvis godkendes på afdelingsmødet, før de kan blive ført ud i livet. 

Repræsentantskabet

Den øverste myndighed

I hver afdelingsbestyrelse vælger man, hvem der skal repræsentere afdelingen i Repræsentantskabet.

Repræsentantskabet er B42's øverste myndighed – og hver afdeling deltager med mindst en repræsentant. På det årlige repræsentantskabsmøde træffer deltagerne de helt store beslutninger, der gælder for hele B42. Blandt de store beslutninger kunne være ændringer i vedtægterne for B42, eller om B42 skal bygge nye boliger - og i givet fald hvilken type boliger, det skal være.   

Hovedbestyrelsen

Ansvaret for driften

På det årlige repræsentantskabsmød vælger de fremmødte B42's hovedbestyrelse. 

Hovedbestyrelsen har det overordnerede ansvar for driften af alle afdelingerne i B42 - du kan møde vores hovedbestyrelse ved at klikke her.  

B42's administration

Vi sidder klar til at hjælpe dig!

Det er Hovedbestyrelsen, der bestemmer, hvem der skal være direktør for B42 - og det er direktøren, der er ansvarlig for medarbejderne i B42's administration.

Administrationen sidder klar til at hjælpe dig, hvis du f.eks. har spørgsmål til din husleje, hvis din vandhane drypper, eller hvis du vil opsige din bolig.  Hver afdeling betaler en lille del af sit samlede budget til administrationen, så medarbejderne i fællesskab kan administrere den daglige drift af afdelingerne og servicere dig og dine naboer. På den måde er B42 en non-profit organisation - betalingen fra afdelingerne går udelukkende til at sikre driften, og udgifterne bliver holdt på et minimum, så de går op med indtægterne. 

Det er dig og dine naboer, der bestemmer i B42 - så mød op på det årlige afdelingsmøde, og gør din indflydelse gældende! 

Hvem betaler?

Økonomien i din afdeling

I en almen boligforening må ingen tjene på huslejen - dét er hele grundtanken bag almene boliger. Derfor er din husleje bestemt af, hvilke omkostninger der er eller har været i din afdeling. Hvis din afdeling f.eks. på et afdelingsmøde har besluttet, at alle skal have nye døre, kan det betyde, at huslejen stiger. Det samme gælder, hvis det er nødvendigt at skifte taget. 

Det er også den enkelte afdeling, der bestemmer, hvor meget af vedligeholdelsen af fællesarealerne beboerne selv skal klare, og hvor meget der skal betales over huslejen. Det kan f.eks. være, at din afdeling har besluttet, at I selv kan sørge for at slå græsset og klippe hækken på legepladsen - og så er det op til jer at finde en plan for, hvordan det bliver gjort. Til gengæld skal I ikke betale for det over huslejen. 

Alt dette betyder naturligvis, at det er vigtigt at have balance i afdelingens budget - og at sætte penge til side, hvis der kommer uforudsete udgifter. Budgettet bliver hvert år fremlagt på afdelingsmøderne, og her har du mulighed for at høre, hvad din husleje bliver brugt til og komme med forslag til ændringer. 

Spørgsmål og svar

Om at bo i en almen boligforening

Der er store forskelle på at bo til leje i en almen boligforening og hos en privat udlejer:

Først og fremmest er det i de almene boligforeninger beboerne i en enkelte afdeling, der bestemmer driften. Det betyder, at du som beboer har mulighed for at få indflydelse på alt fra regler om f.eks. husdyr til større investeringer som f.eks. anlæg af en fælles legeplads eller udskiftning af døre og vinduer.

En anden store forskel er, at ingen må tjene på huslejen i en almen boligforening. Det betyder, at alt det, du betaler i husleje, går til den fælles kasse, som du og dine naboer i afdelingen betaler jeres udgifter med. Hvis din husleje stiger, er det derfor aldrig, fordi en udlejer vil have et større overskud - men hvis I i afdelingen f.eks. har besluttet, at alle fliserne på jeres fællesarealer skal skiftes, vil det sandsynligvis betyde, at du skal betale mere i husleje.

Helt grundlæggende er svaret: Ja, det kan du ved at bruge din såkaldte "råderet". Du kan læse mere om råderet, og hvilke muligheder du har - ved at klikke her. 

Det er den enkelte afdeling, der bestemmer, om det er tilladt at have husdyr. I nogle af vores afdelinger må du derfor have alle de husdyr, du vil - i andre må du kun have nogle bestemte typer eller slet ingen. 

Det gør du ved at stille op. Der er valg til afdelingsbestyrelsen på de årlige afdelingsmøder.

Du kan læse mere om afdelingsbestyrelserne ved at klikke her.

Lejlighed, rækkehus, ungdoms- eller ældrebolig?

Se alle vores boligtyper

I B42 har vi mere end 2.000 forskellige boliger - fra hyggelige lejligheder med bare 1 værelse til dejlige rækkehuse med 5 værelser og egen have.

Mød vores afdelinger

Din afdeling har stor betydning for din hverdag

Få en kort præsentation af hver af B42's i alt 45 - meget forskellige - afdelinger.

Om Boligforeningen B42

Vil du vide mere om os?

Det hele startede, da en lille håndfuld skolelærere i 1942 startede en boligforening i Sønderborg ...