Tilbage til hovedmenu Tilbage til footer

Har du spørgsmål til din bolig?

Spørgsmål og svar

Hvis toilettet løber, eller vaskemaskinen lugter, kan du få tips og gode råd her. 

Mange af vores tips og råd linker til artikler på Bolius.dk. Videncentret Bolius er en nonprofitorganisation, ejet af foreningen Realdania.

Hvis du har andre spørgsmål, kan du altid kontakte vores tekniske afdeling.

Affald og genbrug

Sortering af dit affald

Uanset om du har dine egne beholdere til affald og genbrug, eller om du deler dem med dine naboer - er det vigtigt, at du sorterer dit affald. 

Nedenfor kan du se, hvilke kategorier du skal sortere dit affald i.

Er du i tvivl, kan du også prøve SONFORs sorteringsguide, hvor du kan søge og finde svar på rigtig mange materialer og genstande. 

På SONFORs hjemmeside kan du hente sorteringsvejledninger på flere sprog, du selv kan printe og hænge op.

Rotter

Har du set en rotte?

Hvis du har set en rotte - eller tegn på, at der kunne være rotter i eller i nærheden af din bolig - skal du straks kontakte Sønderborg Kommunes rottefænger. 

Generelle råd til din bolig

Køkken, badeværelse

Drypper vandhanen?

En vandhane, der drypper, kan koste rigtig mange penge - flere end du måske tror.

Håndvask og afløb

Kommer der lugt fra dit afløb?

Hvis der kommer lugt fra dit afløb, er det ofte pga. bakterier fra mad-  eller sæberester. Læs her, hvordan du slipper af med lugten - uden kemi.

Toilet

Løber dit toilet?

Et løbende toilet kan blive meget dyrt, og derfor er det en god idé at handle hurtigt. Hvis du selv vil fikse dit løbende toilet, kan du få en vejledning her - ellers kontakt vores tekniske afdeling.

Fryser

Er din fryser fuld af is og rim?

Hvis din fryser er fuld af rim og is, bruger den mere strøm - og den er måske ikke så kold, som den burde være. Her får du en vejledning i, hvordan du afrimer din fryser. 

Vinduer

Sådan passer du godt på dine vinduer

De fleste vinduer i vores boliger er plastvinduer - men stadig flere vil være træ/alu. Uanset hvilke vinduer, der er i din bolig, er det en god idé at vaske rammer og karme mindst en gang om året.

Vaskemaskine

Lugter din vaskemaskine dårligt?

Hvis din vaskemaskine lugter dårligt, skyldes det sandsynligvis en ophobning af kalk, snavs og bakterier - og det kræver en grundig rengøring. 

Skimmelsvamp

Sådan fjerner du skimmelsvamp

Er din bolig hårdt angrebet af skimmelsvamp, skal du kontakte vores tekniske afdeling - men hvis der kun er tale om mindre områder, der er ramt, er der meget, du selv kan gøre.

Indeklima

Husk at lufte ud

Et dårligt indeklima kan give dig hovedpine og hoste - og er luften i din bolig meget fugtig, er der risiko for fugt og skimmelsvamp. Læs her, hvordan du sikrer en god ventilation.

Vinduer

Undgå dug og kondens på ruderne

Duggede ruder kan være tegn på, at dit indeklima ikke er godt - men fem nemme tips kan hurtigt hjælpe.

Gode råd om skadedyr

Skægkræ og sølvfisk

Få bugt med de små sølvfarvede insekter

Hvis først de er sluppet ind i din bolig, kan skægkræ og sølvfisk være svære at slippe af med - får gode tips her. 

Bananfluer

Sådan undgår og slipper du af med de små fluer

Bananfluer tiltrækkes af gæret frugt og grøntsager. Her kan du læse, hvordan du undgår dem - og hvordan du slipper af med dem, hvis de er kommet indenfor. 

Måger

Er du også generet af skrigende måger?

Måger kan være til stor gene med højrøstet og aggressiv adfærd - her kan du læse mere om måger, og hvordan du undgår, at din afdeling bliver bosted for en mågekoloni.

Hvepse og gedehamse

Er du træt af at blive stukket?

Hvepse er en plage og deres stik smertefulde - så der er mange gode grunde til at ville af dem. Læs her, hvordan du kommer af med hvepse, og hvordan du behandler hvepsestik.

Fluer

Er du plaget af fluer?

Der skal ikke meget til for at tiltrække fluer, og de kan være irriterende og svære at komme af med. Læs mere om fluer, og hvordan du slipper for dem her. 

Mår

Har du fået uønskede gæster?

Husmåren kan larme, ødelægge isoleringsmateriale og give meget ubehagelige lugtgener - her kan du læse mere om måren, og hvordan du får den til at flytte ud igen. 

Edderkopper

Skade- eller nyttedyr?

Edderkopperne spiser insekter og fluer, og på den måde gør de faktisk rigtig meget nytte i din bolig. Men det kan jo være, du alligevel gerne vil slippe for dem, læs mere her ...

Gode råd til dit køkken

Emhætte

Sådan renser du filteret på din emhætte

Det er en god idé at rense fedtfilteret på din emhætte en gang om måneden - så sikrer du nemlig, at emhætten suger, som den skal, og ikke larmer mere, end den behøver.

Ovn

Sådan får du en helt ren ovn

Madrester kan nemt sætte sig fast i din ovn, og med tiden kan det blive svært at få den ren. Her får du en vejledning til, hvordan du giver din ovn en grundig rengøring.

Køleskab

Gør køleskabet rent

Det er vigtigt at holde køleskabet rent, så du undgår ophobning af snavs og lugtgener. 

Køkkenvæggen

Fjern stegefedt på væggen

Sådan fjerner du genstridigt stegefedt fra flisevægge, ståloverflader og vægge med vinyl. 

Køkkenvasken

Kommer der lugt fra dit afløb?

Hvis der kommer lugt fra dit afløb, er det ofte pga. bakterier fra mad-  eller sæberester. Læs her, hvordan du slipper af med lugten - uden kemi.

Køleskab

Lugter køleskabet?

Hvis dit køleskab har fået en dårlig lugt, kan det naturligvis skyldes, at du har glemt en madvare, der nu er blevet dårlig. Læs, hvordan du slipper af med den dårlige lugt - og hvordan du undgår den i fremtiden.

Køkkenvasken

Er vasken stoppet?

Hvis din køkkenvask er stoppet, eller vandet kun forsvinder langsomt, er der flere ting, du selv kan gøre.

Køkken

Trænger hele køkkenet til en rengøring?

Her får du en grundig vejledning i hovedrengøring af hele køkkenet. 

Gode råd på badeværelset

Toilet

Er dit toilet stoppet?

Her får du gode råd, hvis dit toilet er stoppet - både til, hvad du kan gøre for at løse problemet, og til hvordan du undgår, at det sker igen.

Afkalkning

Fjern kalk fra vask, fliser og toilettet

Du behøver ikke tage skrappe kemikalier i brug for at fjerne kalken på badeværelset - få rengøringseksperternes råd her.

Toilet

Undgå kalk og brune striber i toilettet

Brune striber i toilettet opstår som en blanding af de kalk- og jernforbindelser, der findes naturligt i vandet. Læs, hvordan du får bugt med dem - og hvordan du undgår, at de kommer igen.

Badeværelset

Giv hele badeværelset en hovedrengøring

Et par gange om året er det en god idé at give hele badeværelset en grundig rengøring - fra afkalkning af toilettet til rengøring af krogene i brusekabinen. Se hvordan her.

Brusekabine

Fjern kalk og snavs fra brusekabinen

En blanding af sur opvaskemiddel og klar husholdningseddike kan hurtigt gøre din brusekabine ren - uden du behøver bruge en masse knofedt. 

Badeværelse

Sådan fjerner du misfarvninger fra badeværelsets fuger

Misfarvede fuger i badeværelset er ikke pæne at se på - men de er som regel harmløse. Her kan du få gode råd til, hvordan du kommer misfarvningerne til livs.

Har du brug for en håndværker?

Vores tekniske afdeling sidder klar til at hjælpe dig

Hvis komfuret ikke virker, toilettet løber, døren binder, eller stikkontakten har revet sig løs fra væggen - så ring eller skriv til vores tekniske afdeling.

Få indflydelse på din bolig og din hverdag

Hvad betyder det at bo i en almen boligforening?

B42 er en almen boligforening, og det betyder, at du og dine naboer har stor indflydelse på, hvordan det skal være at bo i netop jeres afdeling.

Din afdeling betyder meget for din hverdag

Bliv klogere på reglerne i din afdeling

I hver af B42's afdelinger gælder forskellige regler - f.eks. om råderet, husorden og vedligehold. Find din afdeling her ...

Vil du forbedre din bolig?

Brug din råderet!

Hvis du gerne vil skifte gulvet i din stue, have et nyt toilet eller installere et nyt køkken, kan du gøre brug for din råderet ...